Vuosi 2019 tarkoittaa taekwondon juhlavuotta suomessa Mestari Hwangin tuotua lajin ja sen opetuksen suomeen vuonna 1979. Tämän juhlan kunniaksi olemmekin halunneet tarjota seuramme harrastajille joitakin hieman poikkeuksellisia ja erilaisiakin tapahtumia sekä mahdollisuuksia niin lajiin kuin Korealaiseen kulttuuriinkin tutustumisessa. Juhlavuoden kunniaksi järjestimme mm. taekwondo-festivaalin salillamme, jossa oli mahdollisuus tutustua esimerkiksi Korealaiseen ruokaan ja opetella kirjoittamaan Korealaisilla kirjaimilla jne. Sen lisäksi halusimme järjestää Herttoniemen seuran harrastajille myös jotain vielä mieleenpainuvampaa ja päätimmekin tiedustella mielenkiintoa lähteä tutustumaan lajin kotimaahan Etelä-Koreaan. Ajatuksena käydä tietenkin harjoittelemassa Korealaisella salilla, mutta samalla tutustua myös nähtävyyksiin, paikalliseen kulttuuriin, ruokaan sekä elämäntapaan.
Koska alustava kysely herätti runsaasti mielenkiintoa, ryhdyimme suunnittelemaan matkaa jo hyvissä ajoin edellisenä vuonna ja alustavasti mukaan ilmoittautuneiden kanssa varailtiin lentoja, hotelleja ja pidettiin pari matkaan liittyvää palaveriakin, jossa käytiin läpi käytännön asioita sekä mukaan lähtevien toiveita nähtävyyksistä ja aktiviteeteista.
Tämän vuoden Kesäkuussa monen odottamalla matkalla vihdoin siirryttiin suunnitelmasta toteutukseen kun useita kertoja Koreassa aiemminkin harjoittelemassa ja kilpailemassa käynyt seuramme valmentaja Mika Tarhanen lähti hieman etukäteen ennen muita tarkastamaan harjoitussalia, kulkureittejä ja muita käytännön asioita matkan sujumisen varmistamiseksi sekä ottamaan osallistujat vastaan lentokentällä.
Pääjoukko saapuikin Seoulin Incheonin kansainväliselle lentokentälle Finnairin suorilla lennoilla hieman väsyneenä, mutta selkeästi innostuneena edessä olevasta kokemuksesta. Lentokentältä väsynyt joukkio johdatettiin junalla ja metrolla Seoulin keskustaan majoittumaan. Ensimmäinen päivä kului vielä rennosti hotelliin kirjautuessa, lähiympäristöön tutustuessa ja aikaeroväsymystä vastaan kamppaillessa. Korealaiseen ruokaankin päästiin tutustumaan jo pariin otteeseen tutussa seurassa.
Seuraavana päivänä laitettiinkin homma jo kunnolla tulille ja aloitettiin päivä yhteisellä tutustumisretkellä taekwondon päämajaan Kukkiwoniin. Samalla reissulla tyhjennettiin parikin matkan varrelle sattunutta varustekauppaa ylimääräisistä dobokeista, vöistä, suojuksista ja matkamuistoista sekä käytiin syömässä herkullista Korealaista ruokaa. Loppupäiväksi hajaannuttiin pienemmissä ryhmissä Gangnamin alueelle ihmettelemään suurkaupungin vilinää, tekemään lisää ostoksia ja hengailemaan. Metrossakin riitti juttuseuraa kun paikallinen mies innostui kehumaan Helsinkiä ja esittelemään kuvia tuomiokirkosta sekä suomesta, jossa oli juuri vieraillut kuukausi sitten. Matkalaisten koti-ikävää liennytti myös metrossa nähty uutislähetys, jossa suomi oli näkyvästi esillä Presidentti Sauli Niinistön haastattelulla ja Nokian 5G-projekteilla.
Koreaan tutustumisen kolmantena päivänä pahimman aikaeroväsymyksen jo taituttua päästiin vihdoin myös harjoittelemaan korealaisen mestari Lee Dong Hee:n johdolla. Kolmen tunnin korealaiseen tyyliin vedetyn harjoituksen jälkeen kaikki olivat vähintäänkin hikisiä ja väsyneitä, mutta erittäin tyytyväisiä. Treeni oli kovaa, mutta mielekästä ja sovelsi paljon perustekniikoita ottelumaiseen pariharjoitteluun. Rankkojen treenien jälkeen käytiin porukalla siirtämässä nälkää ja illalla ryhmä hajaantui rentoutumaan omatoimisesti. Ryhmän ”äijäporukka” suuntasi lähiostarin virtuaalipelien teemapuistoon räiskimään ja ihmettelemään peliteknologian ihmeitä. Tytöistä osa kävi kokeilemassa paikallista Karaoke-tunnelmaa songroomissa kun taas osa kävi kävelyllä paikallisessa puistoissa, vuorella ja pitkin Seoulin kaupunkia ympäröivän muurin raunioilla.

Neljäntenä päivänä Koreaan tutustuminen jatkui välipäivänä treeneistä ja pääjoukko suuntasikin Gyeongbokkungin palatsia sekä museon aarteita ihailemaan. Päivä oli erittäin kuuma ja helteinen. Palatsilta suurin osa suuntasi Lotte Worldin ostoskeskuksen ja huvipuiston kortteliin. Ryhmän lapset ottivat suunnakseen valtavan huvipuiston laitteineen, nuoriso puki luistimet jalkaan ja kävi sisäluistinradalla luistelemassa ja näyttämässä luistelun mallia. Osa porukasta puolestaan vetäytyi huvipuiston viereiseen kahvilaan nauttimaan virvokkeita ja loput ryhmästä suuntasivat ylös Seoul Sky -pilvenpiirtäjään 555 metrin korkeuteen hakemaan uutta näkökulmaa kaupunkiin. Iltapalaksi rohkeimmat kävivät vielä herkuttelemassa tukevalla annoksella toukkia.
Ensimmäisen viikon Perjantaina oli vuorossa taas harjoitukset Mestari Leen johdolla. Harjoitusten jälkeen useimmat suuntasivat paikalliseen kylpylään kokeilemaan Korealaista sauna-kulttuuria ja kylpemistä, joka tosiaankin oli erilaista kuin kotona suomessa. Toiset kävivät myös hoitamassa tuliaisostoksia paikallisissa ostoskeskuskeskittymissä sekä brodeeraamassa vöitä Daedon pienessä sivuliikkeessä, josta oli mahdollista ostaa myös pukuja ja suojuksia erittäin edullisesti – ihan hotellin sisäänkäynnin läheisyydessä.



Viikonloppu Seoulissa kului ryhmältämme vapaan omatoimisen ohjelman parissa ja osa suuntasi luotijunalla Busaniin tutustumaan uuteen kaupunkiin toisten lähtiessä ostoksille ja tutustumaan Seouliin.
Maanantaina ohjelmassa puolestaan oli viimeiset harjoitukset, joissa käytiin läpi liikesarjojen tekniikoiden soveltamista lähikamppailutilanteissa ottelumaisesti. Mestari Leen treeneistä kaikki pitivät kovasti ja se näkyi. Ryhmä saikin isot kehut mestarilta nopeasta oppimisesta, hyvästä fysiikasta, hienosta asenteesta ja tsempistä. Viimeisissä harjoituksissa ryhmämme luonnollisesti kiitti mestari Leetä suomalaisilla tuliaisilla ja treenien jälkeen otettiin vielä ryhmäkuvia ja selfieitä niin, että varmasti jokainen pääsi kuvaan mestarin kanssa.
Tutustumisretken viimeisenä päivänä ohjelmassa oli luvassa vielä tutustuminen Etelä- ja Pohjois-Koreaa erottavaan rajaan, joka tunnetaan myös DMZ-alueena. Koska sattuneesta syystä rajalle on hankala vain mennä omin päin kävelyretkelle, päätimme luottaa paikallisen matkatoimiston järjestelyihin tämän erityislaatuisen retken onnistumisen takaamiseksi. Mika kävi etukäteen hoitamassa retken varaamisen, lippujen tilaamisen sekä bussikuljetuksen järjestämisen hotellilta. Retkellä pääsimme tutustumaan niin Pohjois-Korealaisten kaivamaan tunneliin kuin kiikaroimaan propaganda-kyläänkin, jossa ei ollut asukkaita. Kävimme tutustumassa myös rajan tuntumaan rakennettuun juna-asemaan, jolta on toivottavasti joskus mahdollinen junayhteys pohjoisen puolelle. Asemalta oli mahdollista ostaa matkamuistoja sekä matkalippuja pohjoisen puolelle. Juna-asema oli nimeltään Dora, mutta tarina ei kerro oliko nimellä jonkinlaista yhteyttä lasten tuntemaan animaatiohahmo seikkailija Doraan, sillä pohjoisen puolella olisi epäilemättä varmasti mahdollisuuksia hyvinkin elämyksellisiin seikkailuihin.
Viimeistä iltaa Koreassa ja onnistunutta reissua juhlistettiin vielä yhdessä koko porukalla paikallisessa ravintolassa syömällä, juomalla ja nauramalla hyvin. Kaikki viihtyivät ja seuraavana aamuna olikin edessä reissun ikävin osuus – kotiinlähtö. Aikainen herätys ja pitkä metromatka eivät kuitenkaan lannistaneet väsynyttä seuruettamme, sillä edeltävät päivät tarjoilivat niin paljon muistoja ja kokemuksia, että niistä riittää varmasti ammennettavaa pidemmäksikin aikaa.
Yhteenvetona voitaneen todeta, että matka onnistui jopa hieman yli odotusten palautteen ollessa vuolaasti kiittelevää. Monen puheissa toistuikin toive päästä pian uudestaan Seouliin, sillä kymmenessä päivässä onnistuimme vain raapaisemaan pintaa. Seoul on sen verran suuri ja eloisa kaupunki, että koettavaa ja tutkittavaa riittäisi varmasti pidemmäksikin aikaa. Onnistuneen matkan vuoksi tulemme varmasti järjestämään vastaavanlaisen matkan ja mahdollisuuden myös tulevaisuudessa. Sitä odotellessa voimme kuitenkin nauttia treeneistä salilla ja ihastella reissusta otettuja kuvia.