Vyökoejärjestelmä

Suomen Tae Kwon Do Unionin (STU) vyökokeen voi pitää ainoastaan henkilö, jolla on vähintään neljän danin musta vyö. Tällä hetkellä heitä on kaksi, Mestari Dae Jin Hwang (9 dan), sekä In Kwon Hwang (7 dan). 

 Vyökokeeseen osallistujat täyttävät graduointikaavakkeen, johon vyökokeen pitäjä merkitsee suoritukset asteikolla heikosta erinomaiseen. Graduointikaavake palautetaan kokeen jälkeen vyökokeeseen osallistujalle, jolloin hän näkee oman suorituksensa tason ja tiedostaa mihin osa-alueeseen hänen tulee jatkossa kiinnittää enemmän huomiota.

 

 Graduoinnin eri osa-alueita värivöillä ovat huuto, käytös, perustekniikka, liikesarja (Poomse), potkutekniikat, ottelu, yhden askeleen ottelu sekä itsepuolustus. Mustan vyön kokelailla on näiden osa-aluiden lisäksi myös kolmen askeleen ottelu sekä murskaus

 

 Graduointiin osallistujalla on mahdollisuus toiseen yritykseen, mikäli ensimmäisellä kerralla hän ei läpäise koetta. Toisen yrityksen ajankohta sovitaan erikseen vyökokeen suorittajan kanssa, kuitenkin aikaisintaan kahden viikon kuluttua ensimmäisestä yrityksestä. 

  Graduointiin voi osallistua, kun harjoituspassissa on riittävästi harjoituskertoja ja minimiaika vyölle tulee täyteen. Seuran vastuuopettajat valvovat, että harrastaja on valmis osallistumaan vyökokeeseen sekä henkisesti että taidollisesti.   

Vyöjärjestelmä - minimiajat ja -harjoitusmäärät

  

Vyö minimiaika harjoitusmäärä
Valkoinen vyö (10 kup) 2 kk 16 krt
Keltainen vyö (9 kup) 2,5 kk 20 krt
Vihreä vyö (8 kup) 3,5 kk 28 krt
Sinivihreä vyö (7 kup) 3,5 kk 28 krt
Sininen vyö (6 kup) 4,5 kk 36 krt
Punainen vyö (5 kup) 6 kk 48 krt
Punaruskea vyö (4 kup) 6 kk 48 krt
Ruskea vyö (3 kup) 7 kk 56 krt
Ruskeamusta vyö 1.aste (2 kup) 7 kk 56 krt
Ruskeamusta vyö 2.aste (1 kup) 9 kk 72 krt

      

Mustan vyön graduointi

  

Suomen Tae Kwon Do Unionissa mustan vyön graduointi jakautuu kolmeen vaiheeseen:

1. Kirjallinen koe, jossa testataan kokelaan tietoja Tae Kwon Dosta ja sen lisäksi hänen henkisiä valmiuksiaan mustaan vyöhön.

2. Fyysinen testi, joka venyttää kokelaan fyysisen kunnon äärimmilleen. Tässä osiossa kunto, lihaskunto ja potkutekniikat ovat ne osa-alueet, joita koetellaan.

3. Tekniikka testi, jossa kokelaan tekniset valmiudet arvioidaan. Tähän osa-alueeseen kuuluu perustekniikka, Poomse (liikesarja), yhden askeleen ottelu (Il Bon Kyorugi), kolmen askeleen ottelu (Sam Bon Kyorugi), itsepuolustus sekä murskaus.

Mustien vöiden vyöjärjestelmä ja minimiajat:

1 danin musta vyö 1 vuosi

2 danin musta vyö 2 vuotta

3 danin musta vyö 3 vuotta

Dan arvot ovat yhdeksään daniin asti.

Värivöitä saa graduoida vähintään neljän danin opettaja.