• '
    '
  • '
    '
  • '
    '

  

Suomen Taekwondo Unioni (STU) on ottanut kilpailuohjelmistoonsa ottelun lisäksi myös muut Tae Kwon Don osa-alueet. Näin annetaan kaikille harrastajille mahdollisuus kilpailla. Kiinnostus kilpailuihin on laajaa, sillä harrastajat haluavat testata taitojansa, kokeilla omia rajojansa sekä saavuttaa itselleen asettamansa tavoitteet. 

Kilpailuosa-alueet

Ottelu

 

Kuva: Riitta-Ilona Hurmerinta

Tae Kwon Do on täyskontaktilaji, mikä tarkoittaa potkujen ja lyöntien viemistä perille asti. Ottelussa sallittuja osumia ovat potkut ja lyönnit keskivartaloon ja rintapanssariin sekä potkut päähän. Pisteitä saa voimakkaista potkuista ja lyönneistä osuma-alueisiin. Lyönti tai potku keskivartaloon on yhden pisteen arvoinen. Potku päähän antaa kolme pistettä.

Ottelussa on viisi tuomaria. Päätuomari valvoo, että kilpailijat sekä tuomarit toimivat sääntöjen mukaisesti. Hän kirjaa ylös pisteet ja varoitukset. Keskustuomarin tehtävänä on seurata, että ottelijat toimivat sääntöjen mukaisesti. Tarvittaessa keskustuomari antaa varoituksia. Kolme kulmatuomaria antavat ottelijoille pisteitä.

Ottelun painoluokat ovat seuraavat:

Miehet Naiset
 alle 54 kg alle 46 kg
- 58 kg - 49 kg
- 63 kg - 53 kg
- 68 kg - 57 kg
-74 kg -62 kg
-80 kg -67 kg
-87 kg -73 kg
yli 87 kg yli 73 kg

    

 

 

 

 

 

 

Poomsekilpailut

Kilpailun kulku

Kilpailussa voidaan käydä yksilö-, pari- tai kolmen hengen joukkuekilpailut

 Alkukierrosten yhteenlaskettujen pisteiden perusteella viisi (5) eniten pisteitä saanutta kilpailijaa pääsee kolmannelle eli finaalikierrokselle. Kilpailijan, parin tai joukkueen tulee esittää joka kierroksella eri liikesarja

Tuomarointi

Esitysten arvostelun suorittaa seitsemän (7) tuomaria, lisäksi tarvitaan kirjuri ja avustaja. Tarvittaessa tuomarien kokonaismäärä voi olla kolme (3) tai viisi (5). Tuomarit arvostelevat esityksen asteikolla 0-10 kymmenyksen tarkkuudella (esim. 7,4 tai 8,8). Tuomarit näyttävät antamansa pisteet avoimesti ja kirjuri kirjaa annetut pisteet.

Arvostelu

Jokainen esitys arvostellaan pistein, joissa mahdolliset vähennykset on huomioitu. Pistelaskussa korkeinta ja alinta annettua pistemäärää ei huomioida, joten kirjuri laskee yhteen (ei keskiarvoa) jäljelle jäävien viiden (5) tuomarin pisteet. Ensimmäisen ja toisen kierroksen pisteet lasketaan yhteen. Arvostelun perustana on esityksen yleisvaikutelma. Esityksen tulee muodostua tehokkaista, voimakkaista ja selkeistä liikkeistä. Esityksen asenteen tulee osoittaa kamppailumieltä (vakuuttava, elävä, uskottava; kuviteltu ottelu). Jokaisen tekniikan ja tekniikoiden välisen suhteen on oltava selvästi havaittavissa.

 

Itsepuolustus

Kaksi kilpailijaa esittävät enintään kolmen minuutin pituisen itsepuolustusohjelman. Siihen tulee sisältyä vähintään neljä erilaista potkutekniikkaa, jotka voivat olla hyökkäys- tai puolustustekniikoita. Parista molempien tulee tehdä sekä hyökkäys- että puolustustekniikoita. Molempien suoritukset arvostellaan.

Tuomarit antavat pisteitä neljästä kymmeneen. Tuomareita on neljä ja jokainen heistä arvostelee eri alueet. Ensimmäisen tuomarin tehtävänä on arvostella tekniikoiden toimivuutta, toisen liikkeiden terävyyttä ja voimakkuutta. Kolmas arvostelee esteettisesti selkeää kokonaisuutta ja neljäs tasapainoa. Pisteiden ollessa tasan arvostelujärjestys ratkaisee.

Murskaus

Murskauksen voi suorittaa joko kädellä tai jalalla. Käsimurskausta kutsutaan voimamurskaukseksi ja jalkamurskausta tekniikkamurskaukseksi. Murskattavana on eloton esine, kuten puu, tiili tai jää. Käsimurskauksessa yleisin tapa murskata on käden ulkosyrjällä. Käsimurskauskilpailussa voittaja on se, joka murskaa eniten esimerkiksi tiiliä, kun taas jalka- eli tekniikkamurskauksessa voittaja on se, jonka potkutekniikka tavoittelee täydellisyyttä.